Luik Liège Lüttich & Het Wallonie Van Franse Schrijvers

Victor Hugo, Alexandre Dumas, Gérard de Nerval en andere bekende Franse schrijvers hebben in Luik rondgekeken zoals de bekende schrijver uit Luik, Georges Simenon, op een bootje,  Ostrogoth, Europa verkende en zo in Delfzijl Maigret in Holland schreef. Het thema voor toerisme in Wallonie is dit jaar “Wallonie van grootte schrijvers”

Alexandre Dumas, een van zijn drie musketiers stief in de buurt van Maastricht, heeft ook over Luik geschreven:

“vijf of zes meest curieuze legendes, een van de meest tragische is, zonder twijfel, die over het Banquet Varfusée, en over de moord op de burgemeester Sebastien Laruelle,  een van haar straten verwijst naar deze persoon”

Alexandre Dumas was een rijk schrijver, zoon van een Franse generaal van afrikaanse origine (halfbloed kind van een slavin) , die een prachtig kasteel liet bouwen in de buurt van parijs. Een kasteel open voor publiek. Hij liet ook het kleinere Chateau d’If bouwen, dat verwijst naar de ruine voor dek ust van Marseille dat een centrale rol speelt in het boek “Compte de Monte Christo”. Alexandre Dumas heeft zich in zijn boeken “De Graaf van Monte-Christo” en “de Zwarte Tulp” laten inspireren door zijn familie geschiedenis. Wat niet iedereen weet is dat Alexandre Dumas voor zijn bekendste boeken samenwerkte met Auguste Maquet.

August Maquet werd in 1861 benoemd tot officier in het Legion d’honner. Een eer die ironisch genoeg de vader van Alexandre Dumas vanwege zijn donkere huidskleur niet gegund werd. Ook Alexandre Dumas is die eer nooit gegund. Sinds een aantal jaren is er echter een petitie door Claude Ribbe, een franse schrijver, om posthuum de generaal Dumas alsnog in te lijven in de legion d’honneur, met succes! Alexandre Dumas schreef een boek over zijn minares Marie  “La Dame Au Camellias”. Een boek dat vervolgens aan de basis ligt van de bekende opera  La Traviata van Verdi. Alexandre Dumas ligt 100 meter van Marie Duplessis begraven.

Georges Simenon, a rich writer from Liege, reminds me of Alexandre Dumas. Na in de VS gewoond te hebben, liet hij een huis in Zwitserland bouwen, Epalinges. Een huis dat sinds februarie 2009  een kraakpand is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s