Fietstocht Albertkanaal, Opendag Enci Maastricht

Vanaf Maastricht kun je via Lanaken langs het Albertkanaal een prachtige fietstocht maken richting Visé. Op de terugweg vanaf Visé kun je kiezen om via Lanay naar Maastricht te fietsen. Aanstaande zaterdag kun je dan bij ENCI cement rondkijken,  er is namelijk een open dag.  Om je voor te bereiden op de fietstocht is hier het opmerkelijke verhaal van het Albertkanaal op wikipedia :

“De officiële opening van het volledige kanaal gebeurde door koning Leopold III en koningin Elisabeth op 30 juli 1939, tijdens het “Saison Internationale de l’Eau” te Luik. Hierbij werd ook het standbeeld van Albert I onthuld dat de zuidelijke ingang van het kanaal beheerst. Het festival zou enkele maanden duren, maar moest in september vroegtijdig afgebroken worden vanwege het uitbreken van Tweede Wereldoorlog. Daardoor werd de ingebruikname ook verschoven tot 1946

Het graven van het Albertkanaal en de bouw van Fort Eben Emael zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de eerste wereld oorlog.  Een prachtige documentaire:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s