Tchantchès: Feest in Luik Op Vijftien Augustus

Vijftien Augustus is het feest in Liège , een feest dat verwijst naar de oude legende Tchantchès:

“Hij stierf in de leeftijd van veertig jaar, na een enorme smulpartij, en ontsnapte op die manier aan de ouderdom.  De hele bevolking van de stad beweende hem want hij was en is gebleven en zal altijd zijn het prototype van de authentieke Luikenaar, koppig, tegendraads, grote smulaap, wars van cermoniële praal, vrijheidslievend in al zijn vezels,maar met een gouden hart dat steeds bereid is zich in te zetten voor de goede zaak.”

Dit jaar begint het kinderfeest  SaintMacraweop 13 Augustus om 18:00 uur. Alle kinderen in Outremeuse wordt gevraagd zich als Tchantchès te verkleden en zich te verzamelen bij de parkeerplaats van het zwembad Jean d’Outremeuse.

Er zijn talrijke legendes die betrekking hebben op Luik en de luikenaars.  Tchantchès lijkt de kroon te spannen, er is zelfs op zondagmiddag een optocht ter zijner nagedachtenis. Vervolgens wordt er om zes uur ‘s avonds een zegen gevraagd over verliefde stelletjessin de  Saint Nicolaseen  kerk.

Op maandag zal in de middag om vijf uur bij het Tchantchès museum “Matî l’Ohè” verbrand worden bij het Tchantchès museum.

Je kunt natuurlijk ook het Tchantchès theater bezoeken als je in de buurt bent. Ook poppen maken sinds de 19de eeuw deel uit van de folklore. Er zijn op verschillende plaatsen in België poppen theaters.

De begravenis van Mati l’ohe lijkt ook niet echt een treurige aangelegenheid. Het belooft weer een gekkenhuis te worden, 600 agenten worden ingezet las ik ergens .

Als je liever thuis blijft, dan kun je besluiten om een “bloody Nanesse ou fraicheur de tomates au pékèt” klaar te maken.

Advertisements

3 responses to “Tchantchès: Feest in Luik Op Vijftien Augustus

  1. Pingback: Kapper In Maastricht: Start Tweeting My Blogposts ! | Afrosalon | extensions, weave, dreads, haar, manicure en cosmetica

  2. Pingback: Tweets that mention Tchantchès: Feest in Luik Op Vijftien Augustus | Afrosalon | extensions, weave, dreads, haar, manicure en cosmetica -- Topsy.com

  3. Pingback: Kapper Vlecht Vlechtjes In Maastricht | Afrosalon | extensions, weave, dreads, haar, manicure en cosmetica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s